Phoenix Urnen®
 
Unieke  
Handbeschilderde
Sierurnen
.
 

Even voorstellen

Michael van de Sande heeft de opleiding tot plateelschilder gevolgd bij de wereldberoemde Koninklijke Delfts Aardewerkfabriek "De Porceleyne Fles Anno 1653" in Delft. Daarnaast volgde hij de studie "Grafisch en Typografisch Ontwerpen" op de "Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten" in Den Haag.

.

Van 1992 tot 2004 werkte hij vervolgens als plateelschilder / ontwerper bij de kleinere aardewerkfabriek "De Delftse Pauw".

In 2004 opende de kunstenaar zijn eigen studio onder de naam  "Lotus Ceramic Arts / Phoenix Urnen ®"  Tegenwoordig beschildert hij diverse kunstwerken op verzoek waaronder "Phoenix Urnen ®" , tegeltableaus , schalen , relatiegeschenken etc. met diverse motieven, die inmiddels ook hun weg vinden naar vele andere landen in de wereld.

 

Certificaat van Echtheid

 
Met dit "Certificaat van Echtheid" garandeert "Phoenix", dat u een product heeft verkregen dat volledig met de hand is beschilderd, en daardoor uniek is in zijn soort. Op ieder product dat ons atelier verlaat, staat het merkteken zoals bovenaan dit certificaat afgebeeld, met de mythologische vogel (de Phoenix), de initialen "MS" van de oprichter van het atelier, en de naam "Phoenix".
Ook de initialen van de schilder en de jaarcode staan altijd naast dit merkteken op het product.

 

Atelier, Schilder- en Bakproces

 

Verfpoeder

Voor de urnen zijn naar eigen recept speciale verfsoorten ontwikkeld, die in combinatie met een glanzende transparante glazuurlaag , een warme uitstraling geven aan de urndecoratie.

Penselen met verftegel

Ook aan de penselen worden speciale eisen gesteld, om er heel gedetailleerd mee te kunnen werken.

 

Het beschilderen van een urn

Het schilderen van zulke fijne decoraties vergt een uiterste concentratie van de kunstenaar.
Het glazuren
 
Tijdens het glazuren verdwijnt de decoratie onder een witte poederlaag (eigenlijk een soort glaspoeder).
Het poeder wordt opgelost in water en met een glazuurspuit voorzichtig in de juiste dikte op het aardewerk gespoten.

 

Het bakproces

Na het glazuren is er een droogtijd van enkele dagen. Dan wordt de oven gevuld en volgt het bakproces op een temperatuur van 1050 tot 1250 graden celsius (afhankelijk van de soort urn). Het witte glazuurpoeder smelt en vormt als het ware een transparant glaslaagje ter bescherming van de decoratie, die ook intensiever van kleur wordt.

 

De Legende van de Phoenix  (vanwaar de naam Phoenix Urnen)

In heel veel verschillende culturen overal ter wereld bestaat het verhaal van de mythologische vogel, de “Phoenix”, die uit zijn eigen as herrijst. In de meeste van die verhalen symboliseert deze vogel de “wederopstanding”, “eeuwig leven” en “onsterfelijkheid”. Hier volgt kort het bekendste verhaal:

De Phoenix is een langlevend dier (500 tot 1000 jaar) dat - aan het eind van zijn leven - allerlei verschillende kruiden verzamelt en er een nest van bouwt. Wanneer het nest gereed is, vatten de kruidige takken vlam en de Phoenix verdwijnt in de vlammen.                     Maar uit de as die is overgebleven herrijst een jonge nieuwe Phoenix, nog beter dan al zijn voorvaderen, die weer zal voortleven voor 500 tot 1000 jaar........

Verbazend genoeg komt dit verhaal (in verschillende variaties) voor in heel veel landen ter wereld, in de Griekse, Egyptische, Chinese, Japanse en zelfs in de Christelijke en Islamitische cultuur. Maar ook bij de Azteken en de Maya’s komt de “Phoenix” voor.

De  “Legende van de Phoenix”, een passend symbool bij het herdenken van de overledene.....

 

 

Nieuws

December 2011 Radio Interview met RTV Drenthe

-om te beluisteren, klik hier-

 

-------------------------------------------------------

 
 
 

 

 


 

© Copyright Phoenix Urnen ®   |   privacyverklaring   |   disclaimer   |   webdesign: Br@m